Idel ädel adel

16 april. Det står Patrik i almanackan. Ett namn med ädla anor. Många tänker säkert på den anglosaxiska världen, på Irlands nationalhelgon Sankt Patrick. Denne är också anledningen till att namnet en gång kom in i svenska almanackan, vilket skedde på 1700-talet.

Att 'Patrik' ens finns i Sverige beror dock inte på irländarna, utan på deras grannar skottarna. Några skotska släkter som invandrade till Sverige på 1600-talet såg till att namnet fick ett visst fäste här. Fyrahundra år senare, på 1970- och 80-talet, var det ett mycket populärt tilltalsnamn.

Det finns en hypotes som säger att 'Patrik' härrör från det iriska ordet Pádraic, och att det från början ska ha varit keltiskt. Men det tycks mig föga rimligt. Nej, namnets ursprung är förstås latinskt. Det kommer från patricius som väl enklast kan översättas med 'adelsman' (ytterst har ordet med pater - 'fader' att göra). Som bekant var det romerska samhället uppdelat i patricier och plebejer (samt slavar). Patricierna tillhörde de framgångsrikaste släkterna med gamla anor (jfr patricii = ättlingar till fäderna).

Från 'patricius' har sedan såväl 'Patrik' som femininformen 'Patricia' bildats. Och idag firar drygt 70 000 svenska män sin namnsdag; bland dem moderna aristokrater som Patrik Isaksson, Patrik Sjöberg och Patrik Klüft (tidigare Kristiansson).

Grattis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0