Mörker

Vad har 18, 23 och 66 gemensamt? Ja, de är siffror - naturligtvis. Men de är också nummersymboler, förtäckta koder som används av nutida högerextrema organisationer.

Vill man ha reda på vad de betyder, gör man klokt i att läsa Håkan Gestrins bok Högerextrema rörelser och deras symboler. Där kan man bland annat få veta att siffran 18 står för bokstäverna A (1) och H (8), dvs. Adolf Hitlers initialer.

Förutom nummersymboler dechiffreras här en mängd symboler som hör hemma i nazistiska och fascistiska kretsar. Det är allt ifrån de historiskt sett välkända, som hakkorset och det fascistiska spöknippet, till nutida högerextrema parti- och organisationssymboler.

Själv fäster jag mig speciellt vid ett avsnitt som handlar om högerextremismen i dagens Ryssland. Försvarsvänner i vårt land talar ju gärna om det potentiella militära hotet ifrån öst; om det finns fog för det kan jag inte bedöma.

Rent akut oroväckande är dock det faktum, att det i Ryssland år 2005 begicks ungefär ett mord i veckan med rasistiska motiv. Dessutom är, enligt Håkan Gestrin, samtliga partier i Duman - utom Putins "Enade Ryssland" - öppet antisemitiska. 19 riksdagsledamöter har också i ett brev till ryska riksåklagaren krävt att "alla judiska organisationer i landet ska förbjudas".

Antisemitismen i Ryssland frodas alltså inte bara hos skinnskallarna på gatan eller hos välkända högerextremister som Vladimir Zjirinovskij. Den är mer utbredd än så; den predikas från flera håll i parlamentet. Inte minst därför är Håkan Gestrins bok skrämmande aktuell.


Kommentarer
Postat av: Kalle

Påminner lite om sifferexercisen som Peter Englund beskriver i "Den oövervinnelige". Tydligen så kunde man utifrån diverse nummer i bibeln uttolka när "räddningen" kom dvs den eller de som skulle rädda protestanterna från det papistiska oket..2-1 till Västerås mot Malmö tolka det om du vill..Jag såg möget på plats...

2008-04-04 @ 21:54:09
Postat av: Patrik Godin

Ja visst - siffermystik är inget nytt. Det vimlar av sådant inom kabbalan, ex. Och för den oinvigde är det som att lyssna till ett språk man kan men ändå snart märker att man inte alls behärskar.

2-1? Det tolkar jag som att Malmö även i fortsättningen bör ägna sig åt barmarksidrotter...

2008-04-04 @ 22:45:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0