Farväl till Berlin

HEJ!

Jag minns inte vilken som var den första bok jag läste förra året, men väl den sista. Nämligen Christopher Isherwoods Farväl till Berlin (Goodbye to Berlin, 1939).
   Det är en ganska splittrad roman, sammanhållen av sin lätt plågade jagberättare, och av sin precisa skildring av det tidiga trettiotalets Berlin. Romanen slutar i o m Hitlers maktövertagande våren 1933.

image74

(Christopher Isherwood, 1904 - 1986)

Att Isherwood var homosexuell har bidragit till att hans författarskap rönt mycket uppmärksamhet på senare år. Men före det var det nog främst den viktigaste kvinnliga karaktären i Farväl till Berlin - Sally Bowles - som gjorde hans namn vida berömt. Hon ligger nämligen till grund för såväl musikalen Cabaret  (1966) som filmen med samma namn. Den senare innebar Liza Minnellis genombrott 1972.
   Och Sally Bowles är verkligen svår att motstå. Hon utgör egentligen urtypen för den "nya" kvinna som det glada tjugo- och det tidiga trettiotalet älskade att läsa om, skildra och analysera. Hon är rapp i käften, röker offentligt, byter älskare och kläder i samma ursinniga tempo, hon är elegant, full av flärd och glamour - och i grunden rasande olycklig.
   Brett Ashley i Ernest Hemingways Och solen har sin gång (1926) är en nära släkting. De är bägge två en följd av historiska omständigheter. Under 1900-talets första decennier började kvinnors politiska rättigheter allt mer uppmärksammas i Europa. Medan männen var ute i kriget fick kvinnorna klara av livet hemma - med goda resultat. Detta ledde fram till en delvis ny, självständigare kvinnoroll, åtminstone i städerna, och i synnerhet i metropoler som Berlin, Paris och London.
  Samtidigt är både Brett Ashley och Sally Bowles förvirrade och desillusionerade, på sitt sätt tragiska. De söker kärlek men finner lusta. De utnyttjas och utnyttjar, de dricker för mycket och tvivlar på allt och hör inte hemma någonstans.
   Hur sann den bilden i grunden är, kan väl diskuteras. Men fascinerande läsning är det lika fullt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0