Sommarläsning del 2

Sten Steensen Blicher: En i Sverige tämligen okänd dansk. Men denne försupne präst har skrivit några av de finaste novellerna som finns på det danska språket - åtminstone om man får tro Sven Stolpe. Och det har jag för vana att göra. Prova "Marie" (för beskrivningen av det jylländska kustlandskapet) och "En klockares dagbok" (för intensiteten i språk och känslolägen).

Stig Claesson: Supportern tillhör Slas bästa böcker, säger de som vet. Och novelletterna i den här samlingen är verkligen storstilade. Sådär slängigt skrivna av någon som bara på ytan är lätt på handen. I själva verket måste det ligga timmar av avvägningar och sökanden efter de rätta orden. Ulf Lundell torde ha lärt sig en hel del här.

Aksel Sandemose: Varulven kan te sig skrämmande. Den är tjock, den är en klassiker och den har knappast ett traditionellt upplägg. Men Sandemose maler på med sin "spruckna" kompositionsteknik, där bit fogas till bit under femhundra tättryckta sidor. Fram växer en roman så mångbottnad, att det säkerligen tar ett helt liv innan man verkligen kan säga att man har läst den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0