Spanjorernas banemän

image60

Den här målningen utfördes av Philippe-Jacques de Loutherbourg år 1796. Den är förvisso dramatisk, med vågkammarna, röken och flammorna. Med kollisionen mellan de röda och blå färgfälten. Med trycket i seglen och flaggorna.
   Ändå är motivet det mest intressanta. Vad som skildras är nämligen det stora sjöslag (egentligen flera) då den spanska, oövervinneliga armadan fick på pälsen av engelsmännen.
   Året är 1588, platsen farvattnen utanför Englands kust. Den spanske kung Filip II har slutligen ledsnat på drottning Elisabet och hennes England. Nu tänker han invadera landet.
   Orsakerna till det är flera.
  Till att börja med har England alltmer seglat upp som protestantismens banerförare nummer ett i Europa. I den strängt katolske Filips ögon är det naturligtvis ett ont i sig. Dessutom har Maria Stuart just avrättats - på Elisabets order. Och just Maria har utgjort katolikernas stora hopp i England.
   Därtill finns en hel del realpolitiska omständigheter som retat upp Filip. En av dem är att engelska sjörövare (som Francis Drake) kapar skepp, vilka lastade med silver från de spanska kolonierna trafikerar Atlanten. En annan är att britterna mer och mer öppet stöder Nederländernas uppror mot sina spanska herrar. En tredje att engelsmännen utnyttjar en konflikt spanjorerna har med turkarna för att sko sig själva.
   Till slut - i maj 1588 - avseglar den oövervinneliga armadan mot Englands kust. Flottan omfattar runt 130 skepp, 2 500 kanoner och närmare 30 000 man. Det är dåtidens överlägset mäktigaste sjöstyrka. England är ännu inte ens en stormakt att riktigt räkna med.
   Trots detta slutar invasionsförsöket i ett fiasko. Otur med vädret, odugligt sjömanskap och bristande rörlighet är några av faktorerna som gör att armadan så småningom tvingas vända åter till Spanien. Då är den i princip halverad.
   Loutherbourgs målning skildrar alltså hur en nation på uppåtgående besegrar en på pappret överlägsen motståndare. Mod, samarbete, fyndighet och rätt taktik bidrar i hög grad till att göra segern möjlig. 
  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0