Perpetuum mobile

Vid förra valet, 2006, skrev jag följande text med anledning av den eftervalsdebatt som hölls en tid efter valet. När jag nu läser den på nytt, funderar jag på vad som egentligen har hänt. Ja, det är klart: SD blev större nu än då, men anledningen till det verkar vara densamma. Och då, på den tiden, fanns det visst någon som hette Persson i rikspolitiken. Men han ensam gör väl knappast att man tänker "bättre förr"?


"Tittade på repriseringen av eftervalsdebatten härförleden. Det är då man får facit för hela valrörelsen. Vad som gick snett, vad som gick rätt – och varför. Valresultatet räcker nämligen inte på långa vägar. Det behövs mer. Det behövs politiker som berättar för oss vad vi egentligen gjorde när vi röstade.

Alla partiledarna utom en hade också masat sig till kulturhuset i Stockholm. Stämningen var gemytlig, nästan varm. Ohly log brett och blåste upp sig själv och sin egen insats under valrörelsen till statyformat. Reinfeldt tog ton mot en generaldirektör, som öppet erkände att han var sosse. Hägglund skämtade så fort han kom åt. Peter Ericsson anklagade visserligen Maud Olofsson för att ha ljugit ”fem gånger”. Men Maud höll huvudet kallt.

Medierna fick dock ta en del stryk. Dels hade småpartier som FI och Junilistan fått på tok för mycket utrymme. Dels hade samma medier stängt dörren för Sverigedemokraterna, vilket ledde till att de fick tre procent av rösterna. Så om medierna bara inte gjort som de alltid brukar göra, utan också på något annat sätt, ja då hade alla riksdagspartier fått egen majoritet. Och ingen hade röstat på SD.

Det tycktes de flesta närvarande vara överens om

Och det hade nog även socialdemokraterna kunnat hålla med om. Ifall Persson hade varit där. Men av någon anledning hade han stannat hemma. Kanske satte han upp gardiner. Eller också tog han ned dem. När det gäller honom kan ju faktiskt det ena vara lika sant som det andra. Han har den förmågan, det erkände både Alliansen och Lars-Peter. Persson kan vinna och förlora på samma gång. Han kan göra fel, fastän det är rätt. Och tvärtom, någon gång då och då.

Faktum är att Persson nog kommer att kunna fortsätta regera det här landet. Trots att statsministern bevisligen heter Fredrik Reinfeldt. För precis som under eftervalsdebatten, så kommer mycket framöver ändå att handla om Persson. Han har den förmågan. Att verka utan att synas."


RSS 2.0