Commodus i våra hjärtan

HEJ!

Kejsare Marcus Aurelius Commodus Antoninus var ingen rolig typ, åtminstone inte om man får tro filmen Gladiator. 
   Nu bör man kanske inte använda sig av Hollywoodfilmer som källor till historisk kunskap. Men faktum är, att om man går till läggen (ex Historia Augusta från 300-talet) så snarast förstärks bilden av Commodus som en ytterst obehaglig figur.
   Och det började tidigt. Redan som barn var Commodus "osedlig, grym och liderlig". I sin ungdom ägnade han sig mest åt utsvävningar; något som han skulle fortsätta med hela sitt liv. Inte sällan pågick festandet in på småtimmarna, för att slutligen rundas av med att Aurora hälsades välkommen på någon bordell.
   Som kejsare - vilket han var 180 -192 - lämnade han snart över de dagliga statsärendena till en undersåte (Perennis). Därefter kunde Commodus på heltid rumla om i sitt palats, i sällskap med sina 300 älskarinnor och lika många homosexuella män
   Dock hann han med att låta avrätta folk på löpande band: konsuler, prokonsuler, prefekten för livgardet, sin syster Lucilla, sin hustru, oskyldiga, "anonyma" som av någon anledning inte behagade honom.
   Metoderna varierade: en slängdes in till en grupp vilddjur. En annan bjöds på förgiftade fikon. En tredje, överviktig man, lät han skära upp buken på, så att inälvorna rasade ut på marken. Han slog ihjäl folk med stridsklubba, iförd kvinnokläder och ett lejonskinn. Han sköt prick med pil och båge på handikappade.
   Flera av kejsarens offer överlevde trots allt hans infall - men till vilket pris? För han tvingade sina älskarinnor att låta sig våldtas i hans åsyn. Han beordrade dyrkare av gudinnan Bellona att hugga av sig armen och "Isiskultens anhängare [...] att misshandla sina bröst med tallkottar tills de var nära att dö". På en persons huvud lät han placera en stare "som i tron att den letade efter mask med sitt pickande åstadkom varbölder på mannens huvud".   
   Någon gång fick han för sig att leka läkare och tappa folk på blod. En annan sysselsättning var att sticka ut någons öga eller krossa någons fot. Något mer oskyldig var väl hans faiblesse för att blanda avföring i de elegantaste rätter? 
   I filmen slåss Commodus ju på gladiatorarenan, och så skedde verkligen, om man nu ska förlita sig på Historia Augusta. Han våldförde sig också på sin syster, ja faktiskt på flera av dem. Han kom även på kant med senaten, bland annat därför att han krävde att Rom skulle kallas upp efter honom själv.
   Slutligen ändades Commodus liv lika brutalt som man kunde förvänta sig: den 31 december år 192 fick han gift av sin älskarinna Marcia. Och när det inte tog, ströps han i badkaret av en brottare vid namn Narcissus.

Ha en trevlig kväll!


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Nog förstärks bilden av Pax Romana som en av mänsklighetens lyckligaste perioder. Läser man dessutom Kejsarbiografier så får man ytterligare vatten på sin kvarn - det romerska imperiet var en av historiens höjdpunkter. Kan det vara så att makt korrumperar? Bah, inte då.

2007-06-12 @ 10:08:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0