En delad ö

HEJ!

15 juli 1974 invaderade turkarna Medelhavets till ytan tredje största ö, Cypern. Efter det kom en demarkationslinje att löpa tvärs igenom ön, och tvärs igenom huvudstaden Nicosia.  
   Innan detta skedde hade folk av turkiskt och grekiskt ursprung bott utspridda och blandade över hela landet. Efter självständigheten från britterna 1960 utbröt dock oroligheter, och en begynnande uppdelning mellan de bägge befolkningsgrupperna började äga rum. 
   Sommaren 1974 skildes de sedan åt permanent - och det på flera olika sätt.
   Det mest uppenbara var naturligtvis det rent geografiska: turkcyprioter i norr, grekcyprioter i söder. Över 200 000 greker och minst 53 000 turkar bytte helt sonika plats med varandra, nästan över en natt.
   Men eftersom grekcyprioterna utgjorde en befolkningsmässig majoritet, lät turkiska myndigheter även flytta över en hel del turkar från fastlandet. Inte minst på grund av dessa omflyttningar cementerades skillnaderna.
   Cypern klövs.
   Därför talar man idag turkiska i norr, är muslim och hissar den turkiska flaggan. I söder, däremot, är språket grekiska. Där tillhör man den ortodoxa kyrkan och  använder sig av den cypriotiska flaggan. (Två korslagda olivkvistar och en gul kartbild över ön mot en vit botten).
   De turkiska myndigheternas åtgärder var dock inte tillräckliga för att utjämna styrkeförhållandena mellan folken. Alltjämt utgör turkcyprioternas numerär troligen inte ens en fjärdedel av grekcyprioternas (siffrorna är opålitliga). Och något liknande kan sägas gälla för ekonomierna. Den grekcypriotiska blir allt starkare; den turkcypriotiska klarar inte av att hålla jämna steg. Enligt varierande uppgifter är södra delens BNP mellan tre och fyra gånger så stor som den norras.
   Numera är det framförallt turismen som håller ön levande. Och även i det fallet är det den södra halvan som blomstrar. Folk från hela Europa semestrar här, i Agia Napa och Pafos, i Larnaca och Limassol. Till den norra delen hittar främst turkar.
   Sedan EU-inträdet har det emellertid talas om en början till försoning. Det går fortfarande trögt, men genomsläppligheten över gränsen har ökat. Med hjälp av ett pass och ett särskilt tillstånd är det nu för tiden möjligt att ta sig från en sida till en annan utan några större problem.
   Hur lång tid det tar innan den mentala barriären rivs, vet ingen.


Kommentarer
Postat av: Kalle

Det var på tiden med en uppdatering! Åka på semester till medelhavet är ju bara för borgarbrackor! Tacka vet jag Säffle!

2007-06-26 @ 10:28:57
Postat av: Fredrik Hjorth

Helt rätt.
Man ska aldrig tveka om slutsegern.

2007-06-26 @ 14:35:00
Postat av: Patrik

Trevligt med åtminstone en trogen läsare...

2007-06-26 @ 14:39:05
Postat av: Patrik

Eller till och med två...

2007-06-26 @ 14:43:29
Postat av: Martina

Patrik jag brukar faktiskt oxå läsa din blogg lite då o då! Plus att Agia Napa äger! Man kan behöver nästan bara säga 3 meningar på engelska resten kan man ta på svenska. Precis som hemma fast varmt o en evig fest!
Trevlig sommar!

2007-07-02 @ 01:27:22
Postat av: Patrik

Tack detsamma!

2007-07-02 @ 14:54:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0