Att inte längre vara Alex Schulman

HEJ!

Att Alex Schulman slutar blogga har slagits upp stort de senaste dagarna. Göran Rosenberg, Yrsa Stenius, Peter Wolodarski, Marcus Birro och Plura Jonsson är bara några av alla dem som kommenterat denna praktknall.
   Enligt egen utsago trivs inte Alex Schulman med sin roll längre. Bloggen var från början "ett mycket intressant och hisnande... experiment", ett "projekt". Men sedan Schulman förvandlats till ett "fenomen" så hotar bloggen att äta upp honom. Hans läsare vill se mer och mer blod, vill ta del av allt grövre påhopp på kändisar och halvkändisar. Och Schulman har villigt ställt upp.
   Tills för några dagar sedan.    
   Elaka tungor gör gällande att han fick sparken.
  Vare som det vill med den saken - men man kan ju också inbilla sig att luften helt enkelt gått ur hela projektet. För de flesta av hans läsare torde vid det här laget ha lärt sig att läsa honom. Det vill säga de förstår att han allt som oftast är ironisk, någon gång satirisk, undantagsvis allvarlig. Och de har även lärt sig när han är vad.
   Därmed faller idén med hans blogg. Det är inte längre möjligt att spela på läsarnas osäkerhet: menar karln allvar? är han riktigt klok? Att ändå upprätthålla den illusionen, den överenskommelsen mellan sig själv och sin publik, kräver allt kraftigare vapen.
   Efter fem månader känner läsarna naturligtvis inte personen Alex Schulman ett dugg bättre än de gjorde tidigare. Skillnaden nu är bara att de vet om det. Och då är det inte roligt längre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0