I gränslandet

HEJ!

Det finns gränser och det finns gränser. Ofta uppfattas väl en gräns som ett streck på en karta. Eller som en typ av stopp eller hinder. Hindret kan vara naturligt: en flod, en skog, ett berg. Men det kan också vara uppfört av människohand, som en befäst mur, och mer eller mindre möjligt att passera.

image43

   Berlinmuren var en sådan gräns. Den höll människor åtskilda, förhindrade passage och kontakt. Men knuten till Berlinmuren blev ju så småningom också föreställningen om järnridån - det vill säga den mentala barriär som enligt Winston Churchill redan under 40-talet var på väg att resas i Europa.  
   Självklart förekom det inte ett fritt flöde av människor mellan öst och väst under kalla kriget. Långt därifrån. Men järnridån symboliserade ändå mer än något blott fysiskt: hit men inte längre. Den skar ett djupt ideologiskt snitt mellan två olika sätt att se på världen - politiskt, ekonomiskt, militärt.
   Ett ytterligare exempel på gräns är de romerska limes. Dessa - som floderna Rhen och Donau - bidrog till att spjälka upp den då kända världen i ett 'innanför' och ett 'utanför' (det romerska imperiet.)
   Samtidigt var limes inte absoluta. Varor och människor, idéer och föreställningar vandrade in och ut. När Rom var som störst och mäktigast var trafiken ut från imperiet livligast. Det kan man se på arkeologiska fynd från 200-talet här i Sverige: romerska eller romerskinspirerade serviser, guldsmycken och vapen.
   Efterhand som imperiet tappade i kraft ökade genomsläppligheten åt bägge hållen. Till slut kunde gränserna inte längre upprätthållas, de störtade samman och upphörde att fylla sin ursprungliga funktion.
   Skogsbandet mellan Skåne och Småland har också utgjort en gräns, nämligen mellan Sverige och Danmark. Området var ofta krigsdrabbat, inte minst på 1600-talet; och man bodde bokstavligen vägg i vägg med fienden.
   Tidigt förekom det dock en typ av gränshandel här, utom statsmaktens överinseende. En sådan som Gustav Vasa försökte därför alltmer ihärdigt ta kontroll över handeln, med varierande resultat.
   Dessutom slöt man i det här området ofta s.k. gränsfreder: ett slags separatfred som gick ut på att man varnade varandra på ömse sidor när en fiendehär (dansk eller svensk) nalkades.
   Frederna och handeln var med andra ord ytterst gränsöverskridande.


Kommentarer
Postat av: hej

men varför satte man upp muren?

2010-05-31 @ 12:12:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0