Findroppigt regn

Nationalencyklopedins ordbok innehåller två definitioner av det lilla ordet dugg. För det första finns det ofta i sammansättningen duggregn och har då den underbara betydelsen 'findroppigt regn'. Emellanåt står 'dugg' också för sig självt, nämligen när det är ombildat till ett verb, dugga. Ibland används ordet då i överförd betydelse: flosklerna duggar tätt på den här bloggen.

För det andra förekommer ordet i fraser som 'inte ett dugg' och 'vartenda dugg'. I dessa blir 'dugg' ett slags frasförstärkare, eller kanske snarare en hyperbolisk (överdriven) mängdangivare: 'inte en gnutta (regn)', 'varenda liten beståndsdel', 'allt'.

'Dugg' är besläktat med ett annat "vattenord", det ursprungligen germanska dagg. Det är en dialektform av det och finns belagt i svenskan från 1700-talets mitt. Och trots att 'dugg' ligger ganska hårt i munnen och låter något kantigt, så bär det alltså på den skiraste av betydelser.


Kommentarer
Postat av: JF

Ett veckoförhör under en (större) preklinisk kurs kallades förr (kallas fortfarande?)
"dugga" under medicinstudierna

2008-04-28 @ 17:15:05
Postat av: Patrik Godin

Ja, jag hör det ordet ibland än idag. Det används av diverse löst folk, såsom lärare i naturvetenskapliga ämnen. Bland det findroppiga regnet platsar det emellertid inte.

2008-04-29 @ 08:35:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0