Kampanjhistoria

Under de år Saloth Sar, bättre känd som Pol Pot, och hans röda khmerer styrde Kambodja dog uppskattningsvis 1,9 miljoner människor. Av alla de ideologiska experiment som genomfördes under 1900-talet, så är detta därför ett av de mest exempellösa. Bidragande till det är naturligtvis den stora mängden döda på den förhållandevis korta tid regimen hade landet i sin hand. Under en dryg treårsperiod fick mer än en fjärdedel av landets drygt 7 miljoner människor sätta livet till.

Men draget av monstruöst experiment är också påfallande på flera andra sätt. Mycket av det som förknippas med den moderna världen skulle avskaffas: pengar, städer, klasser och avancerad teknik. I dess ställe skulle ett jämlikt bondesamhälle inrättas.

För att uppnå detta krävdes inte bara en grundläggande omstöpning av det befintliga samhället och dess strukturer. Därtill måste landets invånare smidas om, hamras till, bultas ut och passas ihop som järnstycken i en harv.

Därav alla dessa döda. De hade fel etnisk bakgrund (var exempelvis vietnameser), fel klasstillhörighet (var utbildade) eller fel tro (var buddister, kristna eller muslimer). De hackades ihjäl med bambustavar eller dukade under av svält.

image99 
(Arvet efter Pol Pot)

Om detta vill nu Forum för levande historia berätta. Mot att de gör det vänder sig ett icke ringa antal historiker. De kallar det för statlig kampanjhistoria. Deras invändningar är främst av principiell natur: "En sittande regering får inte använda skolans historieundervisning som sitt ideologiska vapen." De har således ingenting emot att skolorna tar upp och diskuterar "erfarenheterna av förtryck under kommunistiska regimer".

Frågan är när Forum för levande historias material upphörde att finns till som en resurs för lärare och andra att frivilligt använda, och istället blev ett påbud. Något som varje skola formligen dränks av och ensidigt sysslar med.

Frågan är också - vilket påpekats från flera håll, exempelvis av Bo Rothstein - var undertecknarna av uppropet höll till, när Forum för levande historia för några år sedan tvingade på landets gymnasister en massa kampanjkunskaper om Förintelsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0