Anställd i helvetet

Förintelsemuseet i Washington äger ett antal fotografier, som offentliggjordes för drygt ett år sedan. På de flesta av dem syns tyskar i uniform. Män och kvinnor. Barn. På ett fotografi tänder någon en julgran, på ett annat ligger man avspänt tillbakalutad i solen. På ett tredje tycks samtliga närvarande vara på väg att explodera av skratt. En mössprydd man håller i ett dragspel.  

Det som gör bilderna så fruktansvärda är att människorna på dem arbetar i Auschwitz.  De deltar alltså på ett eller annat sätt i ett av historiens värsta massmord. Och samtidigt ägnar de sig åt sådant som de flesta människor gör: firar jul, solar, leker med sina barn.

De framstår på fotografierna som mänskliga.Och kanske är det just här som Förintelsen blir som allra svårast att ta in. För den pågick på så många olika nivåer - och de som medverkade går därför inte bara att avfärda som omänskliga. Hur man än försöker.


Kommentarer
Postat av: Kalle

tack för en trevlig blogg! De som tjänstgjorde i KZ läger gjorde troligen allt för att försöka leva så "normalt" som möjligt. Kommendanten i Auschwitz Höss hade ju till och med familjen boende hos sig. Samtidigt som de vidrigheter som dessa personer utförde så kan det vara förståeligt om de ville "koppla" bort detta på sin fritid.

God Jul på dig! Skall du vara tomte i år?

2008-12-12 @ 14:02:12
Postat av: Patrik

Visst var det så. Stangl och andra hade ju för vana att ta av sig uniformen och "bli normala" så snart de klev innanför dörren. Och det är väl min poäng -att detta faktum gör förövarna mer komplexa, i betydelsen mer lika oss själva.Tomte? Enligt vissa är jag ständigt en tomte...

2008-12-12 @ 14:28:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0