Båda eller bägge?

HEJ!

Att en synonym är ett ord som betyder (ungefär) samma sak som ett annat ord - det vet de flesta. Men det där parantetiska 'ungefär' är i sammanhanget ganska viktigt. För existerar det egentligen rena synonymer?

I Stora Synonymordboken uppges att andra ord för darra bland annat är: Skaka, skälva, huttra, rista, gå i vågor, oscillera, svänga, vibrera, frukta, fasa, rysa, bäva, vara rädd, skimra, flimra, fladdra och hoppa.

Det säger sig självt att många av de här orden inte är direkt utbytbara mot 'darra'. Vi blir knappast så rädda att vi oscillerar, och vi skimrar inte på handen (även om det låter rätt vackert). I själva verket så vimlar det av fasta uttryck och sammanhang där flera av ordet 'darras' synonymer inte går att använda. Därtill avviker de alltför mycket i betydelse.

En annan aspekt att ta hänsyn till är vilken stilnivå ett ord befinner sig på. Ehuru och fastän kan tyckas ligga väldigt nära varandra i betydelse. Men för den skull bör man inte växla mellan dem hur som helst. För i en text med mer informell prägel, där man tycker sig ha nött sönder 'fastän', är det knappast oproblematiskt att slänga in ett 'ehuru'. Stilnivån rubbas och det finns risk att läsaren stör sig på denna hastigt uppdykande relikt.

Men är det då inte möjligt att hitta två ord som i mycket hög grad svarar mot varandra, i såväl stilvalör som betydelse? Jodå, ett ordpar som brukar framhållas är båda och bägge. Ett annat är angenäm och behaglig - fast där känns väl 'angenäm' som något mer högtravande, eller hur?


Kommentarer
Postat av: Anders

Gillar du trappor?

2008-02-18 @ 15:49:02
Postat av: Kalle

hej patrik!
har följt din blogg ett bra tag nu.
verkligen intressant =) du verkar vara en sån härlig person..
läs min å skriv va du tycker..

2008-02-18 @ 15:52:12
URL: http://kalamankala.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0