Kina

HEJ!

Inför en förestående resa till Kina och Beijing läser jag in mig på landets historia. Jag varvar Alf Henriksons (och Hwang Tsu-Yüs) Kinesisk historia med Julia Lovells Den stora muren. Det ena är ett - frestas man säga - tämligen ålderstiget verk. Det andra (Lovells) kom häromåret.
   Men det är fler saker än åldern som skiljer de bägge böckerna åt.
  Henrikson är som alltid ytterst läsvärd, han är en berättare i ordets verkliga bemärkelse; och det är väl också vad historien är för honom: ett oändligt antal berättelser som väntar på att återges. 
   Detta medför, med nästintill en naturlags konsekvens, att hans skildringar blir rapsodiska, och inte sällan rent anekdotiska. Bristen på ett övergripande perspektiv skulle bli ganska tröttande om det inte vore för att Henrikson behärskar sina uttrycksmedel så väl.
   Lovell, å andra sidan, låter "den stora muren" bilda såväl ramverk som avstamp för en imponerande skildring av 3000 år kinesisk historia. Att "The Great Wall" används som en metafor framgår inte minst av det faktum att den egentligen inte finns. Det handlar i själva verket om ett antal murar, byggda under vitt skilda tider. Den mur norr om Beijing som dagens turister vandrar på härstammar exempelvis i huvudsak från Mingperioden (1368-1644).

image89

Dessutom berättar Lovell inte bara om murar i fysisk bemärkelse, utan också om mentala sådana. Kina var ju länge ett slutet land, vilket på 1800-talet tvingades öppna sig efter västerländsk kanonbåtsdiplomati.
   Hennes skildring av denna typ av mentala barriärer - och hur de forcerades med hjälp av kulor och krut - förklarar inte bara något väsentligt om Kinas historia. Den säger även en hel del om de spänningar och ojämlika förhållanden som råder ännu i vår tid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0