Krassa tider

HEJ!

Adjektivet krass härstammar från latinets crassus. Där betyder det 'tjock', 'grov', 'konstlös'. Via tyskan (krass) tog det sig in i det svenska språket i början av 1700-talet.
   Enligt Bonniers svenska ordbok är krass detsamma som 'materialistisk' och 'egennyttig'. En person kan vara krass, men även så verkligheten: den krassa verkligheten.
  
Ordet ger således negativa konnotationer. I en ledare i SvD talar man om 'krass materialism'. Frågan är bara hur en materialism som inte är krass ser ut?
   Dock är den sammansättningen inte helt ovanlig (ca 450 träffar på Google). Att krass här närmast fungerar som ett slags förstärkningsord är inte så konstigt. Till ordet hör nämligen föreställningar om hänsynslöshet, egoism, känslokyla och cynism. En 'krass person' är numera ofta en streber, en klättrare på samhällsstegen.
   Och sådana människor finns det väl hyfsat gott om i vår tid. En del skulle till och med hävda att det är vad som gör vårt samhälle dynamiskt.


Kommentarer
Postat av: Chakad

Visst är det vad som gör vårt samhälle dynamiskt. Tumme upp för 'krassa personer' i dagens mening (streber som du säger), men så länge det fortfarande finns moral, ödmjukhet, och strävan efter ÄKTA drömmar inblandat.

2008-01-23 @ 22:34:31
Postat av: Patrik Godin

Håller helt med. Jag ser knappast krass materialism och streberanda som allena saliggörande; snarare tvärtom. Till och med biologer av facket har ju börjat ifrågasätta egoismen som (enda) drivkraft i naturen.

2008-01-24 @ 09:15:16
Postat av: Chakad

Ja, egoismen leder oss säkerligen en bra bit på vägen, men definitivt inte ända fram. Man behöver bara ta en titt på dagens miljöproblem för att få det bevisat för sig. Hittills har mänskligheten levt egoistiskt i förhållande till naturen, vilket visat sig vara en metod som är påväg att brista.
Tillämpandet av denna kunskap tror jag skulle gynna oss likaväl i miljöfrågor som i mindre sammanhang.

2008-01-24 @ 18:22:33
Postat av: Patrik

Det är rätt att mänskligheten "hittills" har "levt egoistiskt i förhållande till naturen." Men den inställningen eskalerade i o m industrialiseringen. Exploatering underlättas av utvecklad teknik.

Intressant för övrigr hur ett litet ord, som krass, kan föra tanken vidare och leda den in på de mest skiftande banor.

2008-01-25 @ 10:58:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0