Sommarläsning

1. "Lang" (Kjell Westö): Helsingfors om sommaren och om vintern. I berättelsen om författaren och tv-personligheten Langs uppgång och fall, finns en elegisk ton som passar perfekt till rödvin. Dock gärna inte i box.

2. "Hemsöborna" (August Strindberg): Läste jag om för säkert 20:e gången härom dagen. Friskare och mer fartfyllt än så här blir inte det svenska språket. Sen får man ha överseende med att episoderna med den drängfulle, spyende pastor Norström på 2000-talet ibland påminner om buskis. Drick pilsner till, inte för mörk, inte för ljus, inte på burk. Spaten.

3. "Dithyramber i aftonglans" (Vilhelm Ekelund). Dikter med namn som "September" och "Lunaria". Men här finns ändå en krispighet mitt i all svärta, ett slags ordens berusande seger över döden. Vitt vin - väl kylt.

4. Katherine Mansfields noveller: Här gör man bäst i att dricka vatten, för annars är det är lätt att missa de subtila nyanserna i Mansfields novellkonst. Börja exempelvis med "The Garden Party". Det är Jane Austen och Virginia Woolf och Tjechov och en massa annat på samma gång - och ändå helt unikt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0