Myten om germanerna

En tänkvärd passage i Maja Hagermans bok Det rena landet handlar om germaner. Eller snarare: om hur myten om germanerna först kom i svang. Det var ju Tacitus, Jordanes och andra antika författare som inledningsvis satte begreppet 'germaner' på pränt; germanerna själva skrev på den tiden inte något som har bevarats. 

Därmed blev det också folk utifrån som definierade och tilldelade germanerna vissa egenskaper: blåögda, blonda, högresta, stridslystna och så vidare.

Och på den vägen fortsatte det. Inte heller vikingarna lämnade efter sig skrifter i någon högre utsträckning (dvs. knappast alls). Även deras "natur" är konstruerad av främmande människor, framför allt av kristna nere på kontinenten.

Konstruktionen av germaner och vikingar levde sedan vidare. Länge. För den hade laddats med en sådan energi att den - när den väl imploderade - var nästan omöjlig att kyla av.

Och visst är det så: att de föreställningar om oss själva som sitter djupast rotade inte sällan har någon annan till upphovsman.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0