Tidens trumma
Trumtornet i Peking härstammar från 1252. Det är 47 meter högt, och för att ta dig till den terrassformade första våningen måste du gå upp för en brant stentrappa.
Väl däruppe har du en god utsikt över några av Pekings karaktäristiska gränder (hutonger). Dessutom kan du under dagen få höra trumslagare hamra ut tiden på de moderna trummor, som byggts upp enligt samma modell som de ursprungliga. Utan tillgång till klockor så fyllde Trumtornet - och det intilliggande Klocktornet - en viktig funktion i Pekings stadsliv under hundratals år. En upptagenhet vid att mäta (och meddela) tiden är som bekant ett av tecknen på en utvecklad civilisation.
Blott en av de ursprungliga trummorna finns ännu kvar. Den är 1,4 meter i diameter och över 2 meter hög. I det trasiga trumskinnet (av kohud) finns stora revor och rispor, i trät syns hack från dolkar och huggvapen. När dagens trumslagare framträder i tornet och går lös på några av de nyare trummorna, så dallrar det i den gamla trummans förbleknade skinnslamsor.
Skadorna i trumman är lämningar från de allierades invasion år 1900. Då pågick nämligen Boxarupproret i Kina, ett våldsamt uppror mot alltför vittgående utländsk inblandning i vad som uppfattades som kinesiska angelägenheter.
När upproret väl slagits ned - av bland annat tyska, ryska, brittiska och japanska trupper - var mer än 20 000 kineser döda; därtill 250 missionärer och ett par tusen utländska soldater. Också några svenskar som tillhörde en missionsstation i Shanxi fick sätta livet till.
Upproret och den allierade invasionen kom att sätta djupa spår i det kinesiska samhällslivet. Och, som sagt, i den enda bevarade trumman i Pekings Trumtorn.
Kommentarer
Trackback