Cormac McCarthy

Filmen "No Country for Old Men" har rullat ett tag nu på biograferna. Den är regisserad av bröderna Coen, men bygger som bekant på en roman av den amerikanske författaren Cormac McCarthy.

I Sverige är McCarthy förmodligen mest känd för sin Gränstrilogi, som ju också finns översatt till svenska.

image107


Som McCarthys främsta verk hittills brukar dock Blood Meridian (1985) räknas. Det handlar om en grupp soldater som i mitten av 1800-talet deserterat och tagit sig över gränsen till Mexico. Där jagar de rätt på indianer och skalperar dem; för varje skalp de samlar på sig erhåller de kontant betalning.

Det är blodigt, händelserikt och oerhört grymt. Det slaktas och våldtas och skjuts och rids. Ingen och inget skonas. I centrum av handlingen står en ung grabb, the Kid, samt hans antagonist Judge Holden. Den senare, en albino i jätteformat, tillhör en skurkkategori som får till och med Jago att blekna.

Med tv-serien "Deadwood" har vi på senare år sett exempel på hur den amerikanska Västern kan skildras realistiskt. Hos McCarthy är realismen än skarpare; faktiskt så frän att den slår över i ett slags mytiskt tillstånd där ondskan under den blodröda solen är lika evig som den är okuvlig.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0