Författaren som fenomen

Fenomen finns det gott om nuförtiden. Hockeyspelaren Douglas Murray är väl på väg att bli ett. Eller var - fram till att Sverige kvaddades av Finland igår kväll.

Författaren Jens Lapidus, däremot, är nog redan att beteckna som ett fenomen. Han senaste bok Aldrig fucka upp har förvisso fått ett ganska svalt mottagande, men den lär sälja som aldrig förr i alla fall.

Och hans debutbok, Snabba cash, syntes ett tag överallt, i alla bokhyllor och bokhandelsfönster, på soffbord av glas, på dragspelsbussar och pendeltåg och t-banor.

image110 
Jens Lapidus, f. 1974

Såväl Lapidus förlag som han själv tycks dessutom ha vett nog att odla fenomenet. Här kan man i detalj studera det. Jonas Malmsjö läser ur nya romanen. På ett YouTube-klipp uttalar sig Lapidus om recensionerna av den. Flera kritiker får en skopa ovett. Eva Beckman och Jonas Thente tvålas dit, bland annat genom att Jan Lapidus låtsas ha dålig koll på vad de heter.

Men inte nog med det. De bärande karaktärerna ur Aldrig fucka upp "bloggade" ett tag om sig själva på hemsidan - fram till och med bokens utgivningsdatum ungefär.

Själv blev jag förtjust i Snabba cash. Illusionen av att den var skriven av någon som var expert på sitt ämne - Stockholms undre värld - upprätthölls med bravur. Intrigen var lövtunn men språket drivet och i perfekt samklang med romanens karaktärer och miljöer.

Att Lapidus nu på relativt kort tid skrivit en uppföljare är egentligen ingenting märkligt; inte heller det faktum att han har en hemsida där han bjuder på sig själv. Så ser fenomen ut numera. Det var länge sedan de enbart handlade om '(natur)företeelser' och 'märkliga händelser' och 'fenomenala personer'.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0