Israel/Palestina

Kriget i Gaza berör. Dels därför att väldigt många människor är drabbade, direkt eller indirekt. Dels därför att Israel/Palestina-konflikten är ideologiskt laddad som få andra konflikter i världen.

På samma sätt som när det gäller USA, så får blotta namnen Israel/Palestina många människor att gå igång. Åsikterna är legio, känslorna intensiva intill bristningsgränsen. Inte sällan blir stämningsläget ett sådant, att all form av nyanserad debatt tycks utesluten. Ett bra exempel på det är Janne Josefssons debattprogram i Sveriges television härförleden (15/1).

Bland annat därför är det naturligtvis en rejäl underdrift att kalla konflikten för komplicerad. Den har en djup historisk förankring, den innehåller många och svåröverskådliga faser, den har religiösa och, som sagt, ideologiska övertoner.

Till detta kommer dessutom en informationsbrist som är på gränsen till skrämmande. För som ex. Natan Shachar påpekat i DN, har i princip inga journalister kommit in i Gaza under de senaste veckorna. Omvärlden har varit utelämnad till rapporter från flyende - samt till mer eller mindre officiella kommunikéer.

Att information under ett krig styrs, stryps och manipuleras är förvisso inget nytt. Det har pågått så länge moderna massmedier har funnits. Men samtidigt lever vi nu i en värld där information sägs färdas snabbare och vara mer lättillgängligt för gemene man än någonsin förr.

Och visst, bilder på skadade och döda barn cirkulerar. Likaså uppgifter om att Hamas använder barn som mänskliga sköldar. Efter gårdagens vapenvila utropade Hamasledaren Ismail Haniya att Gud har givit palestinierna "en stor seger".


Men samtidigt känns det i nuläget som få konflikter på senare år varit så oöverblickbara som denna. Övergrepp, övervåld, martyrskap, försvar, anfall, ockupation, koncentrationsläger, massaker, blodbad, terrorister - ord som i vanliga fall pekar på något exceptionellt, men som tycks vara de för samtalet normala i just denna konflikt.

Eller i just denna tid.


Kommentarer
Postat av: Kalle

Håller med att en seriös och nyanserad debatt har och kan inte hållas i denna fråga; Som i så många andra frågor t ex flyktingpolitiken. De som jämställer Gaza med ett Kzläger vet troligen inte vad de pratar om. Så vitt jag vet så pågår från, Israels sida, ingen systematisk utrotning av Palestinier. Hamas och Fatah är rätt så duktiga på att ta livet av varandra.

Uttaladet från Hamas ledaren påminner mycket om Saddam regimens uttalanden de sista dagarna av dess existens dvs övertron på sig själva och sin oövervinnerlighet jfr också tredje rikets sista dagar. De som i slutändan får betala för de "stora" orden är ju invånarna i Gaza.

2009-01-19 @ 13:01:13
Postat av: Patrik

Jag håller i princip med. Jag kan förstå att palestinier som förlorar barn och andra nära och kära, som tvingas fly hals över huvud, är enormt påverkade och reagerar mycket kraftfullt. Det är bara mänskligt. Men samtidigt finns det debattörer här hemma som nog borde försöka ha en mer objektiv syn på konflikten, men som istället svarar för rejäla snedtramp. Inte minst genom sina ordval.

2009-01-19 @ 14:00:38
Postat av: Freddie Norberg

Seriös debatt är svår att hålla då tyvärr konflikten är 1000-tals år gammal och än värre förutspådd.Oavsett religion,politisk färg etc så verkar det som att alla människor sitter fast i historien men tyvärr är helt omedvetna om den, trots att i alla fall jag fick lära mig den i ämnet religionskunnskap i skolan.Utan att ta ställning för någondera parten i nuvarande konflikt, så torde nog alla hålla med om att gamla testamentets profetior med råge håller på att uppfyllas med hjälp av Israel och dess grannar, som befunnit sig i ett oavbrutet krig sedan staten Israel bildades för 60 år sedan.Citat gamla testamentet:"Vid tidens slut skola judarna återfå sitt förlovade land, men de skola befinna sig i ett ständigt krig med sina grannar ända tills den sista striden. De kommer att slå alla sina fiender då de skola tillhöra en av världens starkaste militärmakter"

2009-01-28 @ 17:47:11
Postat av: Patrik Godin

Onekligen ett träffande citat för dagen... Vad som händer vi tidens slut får vi dock - lyckligtvis (?)-aldrig veta.Kanske är annars detta ett av problemen: att de religiösa urkunderna ger stöd åt än den ena, än den andra parten?

2009-01-28 @ 18:49:31
Postat av: ökajdnö

JAG VILL BARA ATT FOLK SKA VETA !!!Hamas godkände israels avtal om vapenvila , men strax efter det så sa israels statsminister i ett tal att dom hade försvagat hamas enormt och i bästa fall ( sa han ) utplånats, men så var inte fallet . Hamas skickade iväg 6 st raketer mot israel bara för att visa att så var inte fallet.

asså det är nåt med det här kriget jag inte förstår … jag har läst oerhört många bloggar , att skulle hamas på något sätt använda kvinnor och barn som sköldar , och att hamas anhängare skulle gömma sig bland civilbefolkningen … har någon sätt civila sjukta tillbaka ? , det ända jag har sätt från tidningar och flera utlänska kanaler är att palestinier flyr , ska man då använda sig av otroligt många flygattacker där risken är minimal att någon hamasanhängare dödas ? … varför inte gripa dessa hamasanhängare på ett annat sätt och ställa dom inför rätta , varför spränger israel Fn-skolor , sjukhus , skolor , amulansbilar , sjukvårdare och 31 mosker …varför använder sig israel av fosfor bomber som är olagliga och som gör att alla organ i kroppen går sönder om man känner lukten av den röken … och sen skyller på att det var dom 10 soldaterna som dog under kriget på något sätt hade fått tag på dom och kännt för att använda dom , hur trovärdigt låter det ? … och i fall det ändå var så att dessa soldater fick tag på dessa bomber och kände för att använda dom , fanns det ingen som kunde sätta stop för dom och säga att detta är fel ? enligt en läkare i belgien kommer ytterliga flera tusen av den palestinska befolkningen att drabbas av canser och eventuellt dö inom det närmaste halvåret , det är på grund av fosforn röken som är livsfalig… ( Fosforn är olaglig att använda i krig ) är det någon som kan ge mig svar på dessa frågor ? Detta kriget va bara enligt mig ett bevis på att man kan brytta mot krigsrätten och mänskliga rättigheter , nu kan väll andra länder som iran kanske höja nivån an aning och kanske ta till kärnvapen … eller för det är väll ingen som säger emot om man bryter mot reglerna,varför låter inte israel att andra journalister kommer in i gaza … ?? enligt mig betyder självförsvar , att man inte använder mer våld än vad situationen krävs , och varje gång man ska prata illa om israel så hör man alltid nån säga , vi har alltid haft det svårt i alla år - men för hällvette precis som hitler gjorde med er under sin tid , gör ni med palestinierna : stor mur runt palestina som inte änns ligger i deras område , Man väljer att skriva arab i varje arabs pass som är bosatt i israel , Precis som hitler gjorde med judarna , araber som är bosatta i israel får inte göra värnpliketen vilket jag förstår , men medans alla andra killar i 20 års åldern tar värvning så får araberna i israel varken studera eller jobba eftersom att en arabisk person får inte studera vidare efter 20 års åldern utan måste vänta dom 5 åren då en judisk kille muckat från lumpen , detta beror på att inte araberna ska komma ikapp judarna i deras studer , men om man inte för ta värvning eller gå i skolan eller jobba , vad ska man då göra i 5 år ? ( lumpen i israel är 5 år )

Vi tog er mark, vi fördrev er, vi spärrade in er och vi kan inte släppa ut er för då dödar ni oss. Så sa Israels förra statsminister innan han avgick och insjuknade ...

JAG VILL BARA ATT FOLK SKA VETA !!!

vad har dessa barn gjort för att förtjäna sin död ?

2009-01-29 @ 00:15:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0