Liten kinesisk ordlista

De tre t:na. Några av de mest brännbara politiska orden i dagens Kina - åtminstone för en ytlig svensk betraktare - är Tibet, "Tian anmén Square" (dvs Himmelska Fridens torg och massakern där 1989) och Taiwan. Tibet ser man ex på som ett före detta underutvecklat område som Folkrepubliken, allt sedan dess bildande 1949, har ryckt upp till en någorlunda acceptabel nivå. Tål väl att diskuteras. Just det: diskuteras.

Folkkongressen. Pågår just nu. Varje dag rapporterar tidningarna om hur Kommunistpartiet ska tackla olika ärenden: ekonomiska, militära, inrikespolitiska etc. Ex gick det i "China Daily" att läsa (5/3) att Kina endast lägger 1,4 % av sin BNP på militären. Detta ska jämföras med USA (4%) och Frankrike (2%).

Skorpioner. Säljs lagom rostade på Nattmarknaden (Donghuamen Night Market).

Hutonger. De traditionella gränderna, som blir allt sällsyntare. I Beijing rivs nämligen för att få luft och ljus.

15 mars. Den dag Julius Caesar mördades. Men i Kina innebär datumet något annat, nämligen att företagen darrar. För detta är konsumenternas dag, då bloggar går varma och kritiken mot företag som missköter sig växer till orkanstyrka.

Guanxi. Ganska svåröversatt. Enkelt talat handlar det om att bygga relationer, att etablera någon typ av vänskap, ex i en affärsrelation. I stället för att säljare och kund snackar siffror på ett inglasat kontor, så går de ut och äter, nätverkar och pratar väder. Eller kanske sport och annan kultur.


Kommentarer
Postat av: Kalle

Välkommen hem!

2009-03-09 @ 17:12:10
Postat av: Patrik

Var det nu är...

2009-03-09 @ 19:20:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0