Det västerländska undantaget

HEJ!

I pappersutgåvan av DN (2/12) recenserar Göran Rosenberg historikern Mark Lillas bok Det västerländska undantaget. I såväl recension som bok laboreras med två begrepp, som säger en hel del om vår tid.
   Det första begreppet är "politisk teologi". Enligt Rosenberg är det "ett tankesystem som förutsätter en högre avsikt med tillvaron och därmed också en högre insikt om hur samhället bör vara ordnat och människan leva sitt liv."
   Sanningen om hur ett samhälle bör organiseras erhålls med andra ord via uppenbarelse. Det finns ett rätt sätt att bedriva politik, att ordna samspelet människor emellan. Och det är skapat av gud. Det säger sig självt att kritik av denna sanning också blir en kritik av religionen, av guds uppenbarade lag.
   Någonstans på vägen har det dock - menar Lilla - i västerlandet skett en "stor separation" - det är det andra begreppet. Separationen innebär att politisk teologi och politisk filosofi skiljs åt. Politik blir "vetenskap", samhällets organisering byggs på erfarenheter, slutsatser, misslyckade försök och utveckling. 
   Separationen startar på 1600-talet men fullbordas långt senare. Ett viktigt steg på vägen är den franska revolutionen. Minst lika avgörande tycks mig dock den naturvetenskapliga revolutionen vara. 
   Det är då - med Galilei, Newton och andra - som tro och vetande, uppenbarad och världslig sanning på allvar börjar gnidas mot varandra. Även om motsättningen mellan religion och vetenskap ofta har överdrivits, går det inte att komma från att man nu långsamt tar till sig andra metoder (observation, experiment etc) för att nå kunskap. Det här vetenskapliga sättet att arbeta på spiller sedan över på andra discipliner än de rent naturvetenskapliga. En av dessa är den politiska filosofin; vi brukar kalla det för upplysningen.
   Titeln på Lillas bok är som nämnts Det västerländska undantaget; detta för att påminna om att den stora separationen är en parentes - i tiden och i rummet. Den äger rum i Västeuropa, och relativt sent i historien. På många andra ställen i världen ser det annorlunda ut. I exempelvis USA trummas för närvarande den politiska teologin ständigt ut från det ovala rummet. Och på det viset kommer det väl att fortsätta - ända till den dag då väljarna åter får säga sitt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0